Indeklima

4 tips til et bedre indeklima på kontoret

Et godt indeklima har stor betydning for vores helbred. På kontoret betyder et godt indeklima, at dine kollegaer er gladere, mere friske og de har overskud til at lave deres arbejde, og så er de hyggeligere at være sammen med på kontoret.

Vi vil gerne gøre vores til at der er et godt indeklima på de danske arbejdspladser og vil derfor dele nogle råd med dig. Men inden vi kommer med vores råd, vil vi lige kort berøre, det modsatte, nemlig hvad et dårligt indeklima er og kan betyde.

Hvordan påvirker et dårligt indeklima os?

Et dårligt indeklima kan være hvis luften er tung og har en ”indelukket” lugt af mad, sved eller lignende.

Især kan et højt indhold af støv i luften give symptomer som irritation i øjne, næse, luftveje, og infektioner i luftvejene. Det kan føre til sygdomssymptomer som åndedrætsbesvær, koncentrationsbesvær, træthed og hovedpine.

Dårligt indeklima kan derfor føre til mere sygdom blandt de ansatte, som igen giver øgede omkostninger til personale.

For at komme det til livs, gælder det om at have fokus på et godt indeklima.

Vi vil derfor gerne dele disse 4 råd, som er nemme at gå til:

 • Luft ud et par gange om dagen.
 • Hav gerne nogle grønne planter på kontoret.
 • Smid affald i en skraldespand i køkkenet.
 • Ryd op på arbejdsborde og gør klar til rengøring.

 

De overstående råd kan bruges både for dem, der sidder på kontor i virksomheden og for dem, der sidder på hjemmekontor.

For at operationalisere lidt på de 4 råd, så kommer vi her med en lille uddybning af dem:

Luft ud et par gange om dagen

Mange problemer med indeklimaet kan løses med god udluftning. Desværre er vi ikke så gode til at lufte ud flere gange om dagen, men ved at sætte det i system, burde det kunne lade sig gøre.

Luft ud når du møder på kontoret om morgenen, når du kommer tilbage fra frokost og igen lige inden du går hjem. Det behøver bare være 5-10 minutter. Hvis det er varmt udenfor, så kan du med fordel lade vinduet stå åben i længere tid. Men pas på at det ikke bliver for koldt for dig at sidde inde eller at du kommer til at sidde i træk.

Hav gerne nogle grønne planter på kontoret

Planter og blomster på kontoret er ikke kun flotte at kigge på. Undersøgelser har vist, at folk, der arbejder i miljøer hvor der er planter, generelt har mindre hovedpine, mindre sygefravær, bedre trivsel og øget produktivitet.

Derfor er planter rigtig gode til at forbedre indeklimaet – fordi de producerer ilt og fordi de giver en højere luftfugtighed. Det sidste er primært gavnligt om vinteren, hvor luften er mere tør.

Planter kan også rense luften for kemiske stoffer og de kan ilte rummet, altså omdanne udåndingsluften CO2 til ilt. Nogle af de planter, der renser luften og samtidig er nemme at holde, er følgende: 

  • Aloe Vera: Frigiver ilt og forbruger CO2 om natten.
  • Bregne: Exceptionel til at rense luften og tilføre fugt.
  • Gummifigen: God til at rense luften for kemiske stoffer.
  • Krysantemum: God til at fjerne kemiske stoffer fra luften, f.eks. ammoniak og benzen.
  • Stuebirk: God til at fjerne kemiske stoffer fra luften.
  • Vedbend/efeu: Formidabel som luftrensende plante.

 

Smid affald i en skraldespand i køkkenet

Som vi startede med at skrive, så giver det et dårligt indeklima, hvis luften er tung og har en ”indelukket” lugt af mad. Affald, og især madaffald, skal derfor ikke smides i en skraldespand på kontoret. Det bedste er, at det bliver smidt ud i skraldespanden i køkkenet, eller udenfor.

Måske kræver det at alle skraldespande fjernes fra kontorerne og at der bliver lavet ”opsamlestationer” rundt om i virksomheden, hvor personalet kan komme af med papir, pap, flasker/dåser og mad. Lav derfor nogle guidelines omkring affaldshåndtering, gør det nemt for medarbejderne at komme af med deres affald på en god måde og kommuniker omkring affald regelmæssigt: ved fælles møder, i mails, på posters. 

Ryd op på arbejdsborde, og gør klar til rengøringen

Inden du går hjem, bør du sørge for at området omkring og på dit bord er ryddet op og klar til rengøring. På den måde kan rengøringspersonalet gøre ordentligt rent inden for den afsatte tid.

Det allerbedste er hvis du lægger alle dine ting ned i skuffer og skabe, så der er så få ting på dit skrivebord som muligt. På den enkle måde kan du vende tilbage til et rent bord næste dag ?

Tippet er også rigtig godt at bruge inden du tager på ferie, hvis du gerne vil komme hjem til et rent bord ?

Vi håber at du kan bruge vores 4 tips til at få sat mere fokus på et godt indeklima. Medarbejdere, der skal møde op på deres arbejdsplads, skal have et godt miljø at arbejde i. Det kan de bl.a. få, hvis der er et godt indeklima. Det er godt for kollegerne og godt for firmaet.

 

Med venlig hilsen MJ Service

Vi tilbyder

Erhvervsrengøring

MJ Service er specialister i erhvervsrengøring fx til kontor, lager, industri, skoler, lufthavne, konferencecentre, hoteller mv. 

vinduespolering

Rene ruder giver dagligt velvære for dine medabejdere, og sender et vigtigt signal til dine kunder. Lad os sætte vinduespudsningen i system.

handyman · vicevært

Koncentrér jer om jeres kerneforretning og lad os om alt det praktiske. Vi leverer handyman’en, viceværten, reolmontøren, bordsamleren o.m.a.

planteservice

Jeres planter skal passes, men hvis ansvar er det nu lige? Giv os et ring, så kommer der hurtigt styr på det grønne og en hel del mere.

ejendomsservice

MJ Service sætter en ære i at komme jeres behov i møde. Spørg os om alt fra vand- og varme til snerydning og træbeskæring.

Svanemærket rengøring

Hos MJ Service er vi stolte af at ligge forrest i feltet, når det gælder rengøring med et minimum af miljøpåvirkning.

Firmarengøring med mere

Fleksibel erhvervsrengøring

Ingen virksomheder er ens. Derfor er vores løsninger det heller ikke. Vi tilpasser os de krav, som passer jer bedst. Sådan har vi arbejdet, siden MJ Service så dagens lys i Roskilde tilbage i 1984.

Dialogbaseret service

Erhvervsrengøring er en tillidssag. Vi tager jeres specifikke ønsker alvorligt, og vi tilpasser gerne vores service fra dag til dag, så I altid opnår de resultater, der gør en forskel for jer.

Tilfredse kunder

Hos MJ Service samler vi på tilfredse kunder. Og fordi vi udelukkende arbejder med erhvervsrengøring tænker vi vores løsninger helt igennem, så selv vores kunders kunder kan mærke vores rengøring.​

Få et tilbud

Skal vi ringe sammen om jeres muligheder hos os?

Bliv ringet op

Få et tilbud

Skal vi ringe sammen om jeres muligheder hos os?